Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

СТУДИЈСКА ПОСЕТА "ДЕЦА - ДЕЦИ" НАШОЈ ШКОЛИ

ДЕЧЈА ПАРТИЦИПАЦИЈА

     У среду 6. новембра 2019. године наша школа је била домаћин ученицима четири нове партнерске школе:  ОШ „Димитрије Туцовић“, ОШ „Живан Маричић“, ОШ „Браћа Вилотијевић“ и ОШ „Јово Курсула“.

    Ученици су представили  својим вршњацима како се пројекат „Образовање за права детета“ реализује у нашој школи.  

    Након обиласка школе и кратке презентације резултата пројекта и рада Ученичког парламента, организовали су за своје госте низ занимљивих активности. Кроз радионице су обрадили тему дискриминације, предрасуда и стереотипа и представили им значај толеранције и тимског рада. Посебно је занимљива активност била Жива библиотека коју је Ученички парламент осмислио и реализовао уз помоћ наставнице Андријане Чурлић.

    Ученике нових школа су интересовале разне ситуације и појединости рада Ученичког парламента, тако да су били мотивисани  да и у својој школи организују сличне активности и да им је било јако занимљиво због тога што су имали прилику да у свему активно учествују.

    Ученици домаћини сматрају да је посета била јако успешна и да им је драго што су гости лепо сарађивали и били пажљиви и активни током целог дана.

СТУДИЈСКА ПОСЕТА "НАСТАВНИЦИ - НАСТАВНИЦИМА" НАШОЈ ШКОЛИ

        У уторак, 29. 10. 2019. године, нашу школу посетиле су  колеге наставници, директори и стручни сарадници из четири партнерске школе: ОШ „Димитрије Туцовић“, ОШ „Живан Маричић“, ОШ „Браћа Вилотијевић“ и ОШ „Јово Курсула“. Ова посета је једна од активности из Акционог плана за ову годину.

        Циљ посете је био упознавање нових, партнерских школа са имплементацијом пројекта „Образовање за права детета“ у нашој школи. Намењена је хоризонталном учењу наставника.

        У уводном делу гости су имали прилику да се информишу и разговарају о пројектним активностима са директорком школе, која је и школски координатор, Катарином Здравковић, стручним сарадником Аном Милановић и наставницом енглеског језика Александром Славковић, које су део школског ОПД тима. Након тога, гости су присуствовали угледном часу у одељењу 2/3, посвећеном правима детета. Час су реализовале учитељица Борјанка Дебељак и наставница енглеског језика Александра Славковић. Након часа је одржана анализа и дискусија истог, где су колегинице које су држале час, уз подршку Андријане Чурлић, наставнице биологије, говориле о идејама, искуствима и изазовама при реализацији ОПД часова, као и ресурс пакету. Наше научене лекције из тог процеса су оцењене као драгоцено искуство и помоћ колегама које су ове године кренули да реализују такве часове. Акценат је био на трансформативном дијалогу. Следећи део посете је подразумевао пројектну активност коју је реализовао Ученички парламент школе, заједно са координаторком УП Александром Славковић. Ученици су гостима презентовали процедуру за избор чланова парламента, организацију рада, начин на који се окупљају, пренели део атмосфере са састанака, говорили су о акцијама које су до сада реализовали. Након тога је стручни сарадник Ана Милановић гостима представила процедуре као пример партиципације ученика (нове правилнике који су били део пројектних активности, примену Индекса, школску документацију, школски разглас, уређење школе и дворишта у духу Конвенције о правима детета…). Тема другог дела студијске посете била је и интеркултурална размена ученика и наставника, о чему су говориле наставница Александра Славковић и Андријана Чурлић.

       Ова посета ће, по речима домаћина и гостију, допринети квалитетнијем и потпунијем остваривању пројектних циљева и охрабривању нових школа у превазилажењу могућих потешкоћа. Дружење је било на обострано задовољство.

Активности су реализоване као део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује УГ „Имам идеју“ са шест основних школа у Краљеву у сарадњи са Ужичким центром за права детета и уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

                                                          Обука за ученике VI  разреда о правима детета

Обука ученика VI разреда о правима детета је организована 15. маја 2019. године и 24. маја 2019. године у просторијама наше школе. На обуци је учествовало 25 ученика VI разреда. Теме које су на обуци реализоване односиле су се на Конвенцију о правима детатета, права, обавезе и одговорности ученика, појам и врсте насиља, злостављање и занемаривање, сукоб права, предрасуде и стереотипи , партиципација и дискриминација и сл.  На другом дану обуке ученици су израдили акциони план у циљу промовисања права детета у школи и лoкалној заједници.  Интересовање ученика за учешће у раду ОПД тима је било велико. 

Тим који је правио селекцију учесника водио је рачуна о ученицима који су из осетљивих категорија и посебну пажњу је посветио охрабривању ових ученика да се укључе у рад тима. Ученици су били мотивисани да раде у тиму и учествују у изради акционих планова. Деца су препознала потребу да све што су научили на обуци пренесу својим вршњацима и да узму активно учешће у реализацији активности.

Обука је одржана у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

                                                                    Радионица "Интегритет"

       Последње недеље марта ученици наше школе у пратњи наставнице Андријане Чурлић организовали су дружење и радионице са ученицима ШОСО "Иво Лола Рибар". Реализоване радионице су ученици планирали у оквиру свог акционог плана који су израдили на размени ученика у Дечјем селу Песталоци (Pestalozzi), у Трогену, Швајцарска, a у оквиру пројекта Образовање за права детета. Ученици су прво посетили радионице и упознали се са начином рада у ШОСО "Иво Лола Рибар", а затим је организовано дружење и три радионице са темом интегритет. Ученици обе школе су били више него задовољни овом посетом и навели су да су у међусобном дружењу нашли много више сличности него што су очекивали и да су провели један изузетно забаван и испуњен дан. Договор је да ће дружење да се настави и следећа планирана активност је заједничко снимање кратког филма за међународно такмичење.

                                                            Уређивање екстеријера

      У петак 29.03.2019. ученици седмог разреда Соња Поњавић, Нађа Николић, Дарко Николић, Михајло Ђокић и Јован Кићановић су у оквиру акционог плана, који су направили док су били на размени ученика у Дечјем селу Песталоци (Pestalozzi) у Швајцарској, предвидели да мало улепшају школу и околину. План је да се цртежима прекрију сви не тако лепи и дискриминаторни графити који се налазе на зидовима школе. У томе су им помогли талентовани ученици седмог и шестог разреда. Ученици су покренули ову акцију у нади  да ће се други учиници осећати пријатније када угледају њихове цртеже и да ће бити мотивисани да и они дају свој допринос у улепшавању заједничког окружења.

                                                       Радионица "Дискриминација 2"

       Ученици седмог разреда Предраг Терзић, Богдан Станчић, Илија Матковић, Алекса Божовић и Јанко Сретеновић су одржали изузетно занимљиве и поучне радионице на тему дискриминације и борбе против дискриминације. Радионице су у оквиру акционог плана, који су направили док су били на размени ученика у Дечјем селу Pestalozzi у Швајцарској, а у оквиру пројектa Образовање за права детета. Сви су уживали у овим радионицама и направили још један корак напред у правцу стварања толерантније и пријатније атмосфере у школи и окружењу.

                                                           Радионица "Дискриминација 1"

      Ученици седмог разреда Ленка, Анђела, Богдана, Андреа и Лука  применили су знања и вештине стечена   у Швајцарској у дечијем селу Песталоци у оквиру пројекта Образовање за права детета. Они су ученицима 6. разреда наше школе организовали три радионице чији је циљ био  подизање свести  у којој мери је дискриминација присутна међу ученицима, како утиче на оне који су њој изложени, као и начине борбе против ње. На крају радионице сви су били задовољни јер су кроз вршњачку едукацију успели да стекну нове вештине и побољшају своје окружење..

Дискриминација
Тимски рад 

 

Вршњачка едукација

    ОПД тим седмог разреда пролази радионице и вршњачку едукацију ученика осмог разреда. Кроз радионице ученици осмог разреда преносе знања стечена на радионицама о правима детета у Дечјем селу "Песталоци" у оквиру пројекта Образовање за права детета.

   Наш ОПД тим након радионица преноси искуства и у својим одељењима. Циљ је оснаживање ученика у поштовању обавеза и разумевању и сведочењу права све деце.