Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Акција  „Писмо градоначелнику“ ученичког парламента и ОПД тима  ОШ „Чибуковачки партизани“ Краљево 

Акција Ученичког парламента школе „Чибуковачки партизани“ и ОПД  тима  ученика школе а у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ у Краљеву реализована је у петак, 18. октобра посетом ученика Градској скупштини и градоначелнику. Циљ акције „Писмо Градоначелнику“   је партиципација ученика и њихово оснаживање за активно учешће у промоцији и примени права детата у школама и одржању животне средине.

 Том приликом ученици су прочитали писмо у коме се обраћају са молбом граду да се школи обезбеде рециклажни контејнери и целој заједници подигне свест о значају рециклаже. Ово је била једна од 4 акције које школски тим ученика реазлизује у оквиру пројекта „Образовање за права детета“. Пројекат у Краљеву реализује НВО „Имам идеју“ у партнерству са Ужичким центром за права детета,  а уз подршку Песталоци дечје фондације са седиштем у Швајцарској.  Пројекат је препознат као пројекат од националног значаја.

Пројекат је заснован на одредбама Конвенције о правима детета, посебно оним која се тичу права сваког детета да учи и информише се о својим правима и да зна да она морају бити поштована у свакој прилици. Пројекат „Образовање за права детета“  се у нашој школи реализује дуги низ година и доприноси да деца уче о својим правима у школи – како кроз предмет грађанско васпитање, тако и кроз примену образовања за права детета као интегрисани садржај  у оквиру других предмета. Наставници су оснажени и компетентни да подучавају децу о правима детета и поштују их у свакодневним ситуацијама. Пројекат се залаже да школа буде безбедно место где су деца заштићена од насиља и дискриминације, да школа буде место где су деца информисана о својим правима и одговорностима кроз активно учешће у демократком друштву и предузима ефикасне мере ради осигурања доступности и квалитета образовања за сву децу. 

Дан толеранције у нашој школи

      У оквиру наставе грађанског васпитања и пројекта Образовање за права детета, Ученички парламент  је обележио Дан толеранције 16. новембра 2017. прављењем плаката и излагањем у холу школе.   

                                           Не насиљу

     У акцији "Не насиљу" у оквиру пројекта Образовање за права детета, Ученички парламент је 18. 4. 2018. године  организовао кошаркашку утакмицу између два мешовита тима наше школе. Тимовима су се придружили наставник физичког васпитања Слободан Милетић и наставник верске наставе Александар Јовић. Продајну изложбу у дворишту школе организовале су наставница грађанског васпитања Драгина Матовић и наставница енглеског језика Александра Славковић. Прикупљена средства биће прослеђена у хуманитарне сврхе.

Трибина "Превенција наркоманије"
 
     У оквиру ОПД пројекта и у оквиру наших сталних трибина које организује Ученички Парламент за све заинтересоване ученике али и родитеље који су увек добродошли, одржана је трибина на тему Превенција наркоманије, коју држи инспектор В.Поповић из ПУ Краљево. март 2017.
 
     У априлу парламентарци за ученике осмог организују предавања на тему Заштита репродуктивног здравља коју држи А.Марић из ДЕЧИЈЕГ САВЕТОВАЛИШТА, у плану је серија предавања.
 
     Ученички парламент је за пети разред одржао радионицу на тему Толеранције и Превенције дискриминације, где смо причали и о нивоима насиља и како га препознати и коме се обратити. Ученицима су подељени флајери са мотивационим порукама са трибина Превенција наркоманије и трговине људима које су претходно држане.

Трибине Ученичког парламента

                                        ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ

 

Вера Oбрадовић и Живан Бугарчић као и педагог школе Ана Милановић су одржали уводну радионицу у Ученичком парламенту на тему Дигитално насиље.

 

Радионици присуствују и директор школе Весна Шапоњић и координатор УП Александра Славковић.

 

Ученици су давали примере и активно учествовали.  Даљи кораци су да ученици на часовима грађанског васпитања и ОЗ презентују својим одељењима научено на радионицама, што смо одмах започели на часовима грађанског.