Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
ЕВРОПСКА ЗЕЛЕНА НЕДЕЉА  
 
   У оквиру Европске зелене недеље, ученици наше школе са учитељицама Драгицом Станковић и Драганом Ђоковић,  реализовали су излет истраживачког карактера. Тема истраживања биле су гљиве у нашој околини. Посетили су село Конарево и обишли оближњу шуму у потрази за печуркама. Уживали су у свежем ваздуху и несвакидашњем мирису разноликог растиња. Пронашли су пуно гљива, али нажалост, ниједна није била јестива. Током ове истраживачке експедиције, ученици су научили да препознају храстово и церово дрво, глог, дивљу леску и на који начин се у шуми обележавају границе имања које људи поседују. Пронашли су и први пут пробали плодове дивље трешње и јагоде. По повратку из шуме учествовали су у припремању гулаша од шампињона и буковача. Гулаш је за већину ученика био изванредан, а време проведено на излету незаборавно. 
   Након истраживачке мисије, у суботу 4. јуна 2022. године, осамнаест ученика I, II, V и VI разреда наше школе одржало је јавни час преко платформе Google meet. Тема предавања биле су гљиве у нашој исхрани. Подршку ученицима приликом припреме, организације и реализације часа, пружиле су учитељице Драгица Станковић, Драгана Ђоковић и наставник информатике Живан Бугарчић.
    Узевши учешће у догађају под називом "Green Week", ученици су предавањем интерактивног карактера указали на значај очувања биодиверзитета и заштите животне средине.   
   Наведене активности су реализоване у оквиру Клуба родитеља и наставника наше школе, а у сарадњи са НАРНС-ом, Partnerski za obrazovanje .
ОД ИГРЕ ДО КЊИГЕ   
 
     Конференција „ Од игре до књиге – допринос успешној транзицији из предшколске установе у основну школу“ у организацији НАРНС-а Partnerski za obrazovanje одржана је 28. 5. 2022. у Београду.
На конференцији су представљене пројектне активности и резултати градова, који су учествовали у пилот пројекту „ Од игре до књиге, допринос успешној транзицији из предшколске установе у основну школу“. Пројекат се спроводио у три града: Зрењанин, Чачак и Краљево, у оквиру програма „ Дијалог промена“ Београдске отворене школе ( БОШ), а уз подршку Делегације Европске уније у Србији.
     Учесници пројекта у Краљеву, били су: ОШ „ Чибуковачки партизани“ , ОШ „ Браћа Вилотијевић“, ПУ „ Олга Јовичић Рита“ и Локална самоуправа града Краљева.
     Тим за реализацију пројекта чинили су: Ана Милановић, педагог у ОШ „ Чибуковачки партизани“, Љиљана Живковић, мастер васпитач у ПУ „ Олга Јовичић Рита“ , Весна Богићевић, педагог у ОШ „ Браћа Вилотијевић“, представници Локалне самоуправе Марко Матовић, помоћник градоначелника, Александар Цветковић, градски већник, Наташа Симовић, просветни саветник и Драгана Ђоковић, учитељица у ОШ „ Чибуковачки партизани“.
 
     
На конференцији су представљене активности које су клубови краљевачких школа имали у оквиру пројекта, Протокол транзиције, који ће бити имплементиран у Развојни план града. Циљ је да се унапреди процес транзиције, а самим тим и образовања у локалној заједници и шире.
Аутор текста:
Драгана Ђоковић

     ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ПЕТОГ РОЂЕНДАНА НАРНС-а

    Бољи успех у школи и спречавање осипања ромске деце и деце повратника у Краљеву постигнуто је уз мало охрабрења и подршке.
    Председница УО, наша учитељица Драгана Ђоковић, из Клуба Партнерски за образовање КВ поводом 5. рођендана НАРНС-а, представља најважније резултате пројекта „Подршка интеграције деце у образовни систем Србије“ и преноси како је из њеног угла изгледао одлазак на терен у ромска насеља у Краљеву, шта су постигли у раду са родитељима и децом и које ће научене лекције наставити да примењује у будућем раду.

    Видео запис можете погледати овде...

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА 

    КРИН наше школе, организовао је сусрет родитеља и деце осмог разреда, који су заинтересовани за Војну струковну школу и Војну гимназију, са родитељем Миланом Ерићем, потпуковником Војске Србије. Кроз занимљив разговор представио је деци своје занимање, период студирања, изазове у послу и због чега се он определио за тај позив.

   ИЗБОР ЗА ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА НАРНС-а 2021.

    Клуб родитеља и наставника ОШ "Чибуковачки партизани" има активно учешће у животу школе од 2017. године.  Сарадња која је остварена између наставника, родитеља и локалне заједнице током протекле четири године, умногоме је утицала на покретачки дух саме школе. Спроведене су хуманитарне акције, рађено је на уређивању ентеријера и екстеријера школе, покренуте су теме од великог значаја - Позитивно родитељство, Транзиција деце из предшколске установе у основну школу.
    Поносни смо што су организационе вештине руководиоца нашег клуба Драгане Ђоковић, као и постигнути резултати самог клуба, препознати и вредновани од стране НАРНС-а. Учитељица Драгана је постала председник Управног одбора НАРНС-а на нивоу Републике Србије.
    Захваљујемо се родитељима, наставницима и свим сарадницима који су допринели раду и успеху клуба.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ 2021.

    Поводом обележавања Међународног дана планете Земље, Клуб родитеља и наставника наше школе у сарадњи са Ученичким парламентом, посадили су младе саднице руског бреста и млечног јавора. Акција је проистекла из идеје да крошње посађеног дрвећа, у годинама које следе, праве природан хлад осунчаним учионицама. Допринос овој акцији дали су и ученици и учитељи четвртог разреда, посадивши цвеће око младог дрвећа.
    Видео запис о овој акцији можете погледати овде...

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА 

    КРИН (Клуб родитеља и наставника) наше школе покренуо је акцију прикупљања школског прибора за ученике ромске националности, кориснике пројекта "Подршка интеграцији Рома у образовни систем" и ученике наше школе. Тим за пројекат у Краљеву чине Драгана Ђоковић, локални координатор за образовање и Зоран Петровић, сарадник.
Приредба поводом обележавања Дана Рома и подела школског прибора одржане су у фискултурној сали ОШ "Димитрије Туцовић", 8. 4. 2021. године.

САЂЕЊЕ СМРЧА 

    У среду 28. октобра, у школском дворишту је организована, друга по реду, акција сађења смрча. Посађено је око 250 младих садница смрче. 
    
    Акцији су присуствовали чланови ОПД тима, родитељи, ученици четвртог разреда, учитељи и наставница информатике, педагог и директор школе. Ова активност је само једна у низу акција које иницира Клуб родитеља и наставника ОШ "Чибуковачки партизани".

AКЦИЈА ФАРБАЊА ШКОЛСКИХ КЛУПА 

    Захваљујући прошлогодишњој акцији "Дан хлеба" и дела средстава која су тада прикупљена а коју је организовао Клуб родитеља и наставника наше школе, у дворишту су постављене три клупе, које су данас, 7. октобра 2020. године, фарбали ученици и учитељи четвртог разреда.
    Видео запис овој акцији можете погледати овде...

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ...

   Родитељ и едукатор Марија Вучковић, члан клуба родитеља ОШ "Браћа Вилотијевић" под покровитељством НАРНС-а и Save the children, направила је кратку презентацију о безбедности деце на интернету. Ово је мала помоћ родитељима да разумеју и науче своју децу колико је важно да безбедно користе интернет.    
Хвала!

ВИРТУЕЛНО НАСИЉЕ

Поштовани родитељи,

Клуб родитеља и наставника и ОШ „Чибуковачки партизани“ вас позивају на трибину која се одржава у сарадњи са организацијама „NARNS“ и „SAVE THE CHILDREN“

На тему

„ВИРТУЕЛНО НАСИЉЕ“ 

Причаћемо о темама које је донела дигитална револуција и њеним негативном појавама, како се са њима борити као родитељ кроз причу о: безбедности на друштвеним мрежама, виртуелном насиљу,трафикинг, трговина децом, сексуално злостављање, сектама на интернету, уцењивању и сл..

 

Трибине ће се одржати у информатичком кабинету према следећем распореду:

  • 25.11.2019. за родитеље ученика 5. и 6. разреда у 18h
  • 26.11.2019. за родитеље ученика 7. и 8. разреда у 18h

Очекујемо вас!

 ОСЛИКАВАЊЕ КУТКА ЗА РОДИТЕЉЕ


Родитељка Вања Жупањац је ангажовала професорку сликања Александру, која води Атеље Круг, да ослика кутак за родитеље у нашој школи. Александра, млађи и старији асистенти, улепшали су кутак у нашој школи.

САЂЕЊЕ СМРЧА

Дана 19. 10. 2019. реализована је још једна акција Клуба родитеља и наставника ОШ “Чибуковачки партизани“. На састанку Клуба наше школе, родитељка Миљана Богојевић је предложила да у школском дворишту, до пруге, засадимо смрче. Идеја је остварена убрзо након договора. Смрче је донирао Момчило Богојевић. Школски домари обележили су места за сађење, а оплемењивање школског дворишта су подржали родитељи, деде, деца и наставници, педагог, чланови Клуба и директорка Катарина Здравковић. Засађено је 150 младих садница смрче.

Хвала свима на времену које су издвојили, труду, дивном дружењу, вери и нади да заједно можемо много да постигнемо!

 МОЈА УЖИНА, ТВОЈ ОСМЕХ

Поводом Светског дана хлеба и здраве хране, родитељи који су чланови Клуба родитеља и наставника наше школе, покренули су хуманитарну акцију " Моја ужина, твој осмех". Дана 16. 10. 2019. у 9 часова, за млађе разреде, почела је продајна изложба. У госте су нам дошли родтељи, баке, деке, заменик председника Месне заједнице "Чибуковац", директор Здравственог центра "Студеница" др Зоран Мрвић, менаџер Дечијег одељења, гости из комшилука - Ауто "Терзић" пекара "Маја", "Електромонт" и многи други. Исту акцију спровели су и ученици старијих разреда са својим родитељима и наставницима.
Део новца прикупљеног од продаје намењен је Дечијем одељењу Здравственог центра "Студеница", а део за клупе поред спортских терена.
Ово је још једна акција Клуба родитеља и наставника ове школе. То је организација у оквиру Националне асоцијације родитеља и наставника Србије (НАРНС ) и има за задатак да оснажи сарадњу родитеља, наставника и школе.

ОБУКА ЗА ПИСАЊЕ И РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА

У просторијама наше школе, 18. и 19 маја 2019. године, одржана је обука за писање и реализацију пројеката у области образовања. Ову обуку је спровео Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (СИПРУ), а у организацији Националне асоцијације родитеља и наставника Србије.

Предавачи на овој обуци су Мира Трифиуновић Паул и Саша Гламочак, сарадници СИПРУ-а. Они су током дводневног рада представили учесницима обуке све фазе припреме пројекта, од мапирања проблема и сагледавања улоге пројектног планирања, дефинисање временске динамике, буџета, преко планирања пројеката у односу на захтеве донатора, до управљања пројектима, извештавања и коначне реализације.

Обука је део иницијативе „Изградња капацитета образовних институција у Републици Србији за писање пројеката и коришћење потенцијалних извора финансирања за унапређење квалитета, праведности и ефикасности рада”, у оквиру које је СИПРУ обучио 20 тренера.

Ово је пета по реду обука, чиме ће се број обучених наставника попети на 150.

Такође, у сарадњи са МПНТР, СИПРУ је направио „Водич за школе, наставнике и стручне сараднике: Како до информација о изворима финансирања и ресурсима за школе, наставнике и стручне сараднике”.

КОНФЕРЕНЦИЈА "УНАПРЕЂЕЊЕ ИСХРАНЕ УЧЕНИКА 

     У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА"

     Трећа по реду конференција у организацији НАРНС бавила се темом исхране деце у основним школама. Оцењено је да у тој области постоје бројни проблеми а да су главни изазови у набавци хране систем јавних набавки, недовољна обавештеност родитеља о томе, истицање економских а не педагошких интереса. Коференцији су присуствовале наставнице наше школе Јелена Думић и Драгана Недељковић, као и две мајке ученика, чланице Клуба родитеља и наставника ОШ "Чибуковачки партизани".

     Према истраживању које је спровео НАРНС, а закључке представио истраживач Милан Алексић (Извештај о скринингу јавних набавки хране у школама и предшколским установама) школе само "преписују" раније услове за понуђаче, а држава је та која би у наредном периоду требало да помогне запосленима да науче како се прописују додатни услови за понуђаче. Када је реч о родитељима, истраживање је показало да они нису у довољној мери обавештени о процесу јавних набавки хране за њихову децу.

    Фондација за отворено друштво ће у наредном периоду подржати НАРНС у раду на унапређењу исхране деце у школама. Миодраг Милосављевић из Фонда најавио је увођење пилот пројекта у појединим школама који ће показати како се пише и како "пролази" тендер са економски најповољнијом понудом а не само са најнижом ценом.

     Ратко Бојовић из Европске тренинг академије представио је резултате истраживања спроведеног у четири основне школе у Србији. Проверавале су се нутритивне вредности школских оброка, колико се хране баци и шта показују дневници исхране школске деце у руралној и урбаној средини. Тако на пример, Истраживање показује да ученици основне школе "Прота Матеја Ненадовић" из Бранковине, која има свој повртњак, најмање бацају храну и највише воле да једу поврће,

     Управо о томе како све заинтересовати децу за здраве стилове живота и здраву храну, говорила је професорка Слободанка Антић из Образовног форума. Школско развојно планирање, када је реч о исхрани ученика, могло би да уврсти на пример, увођење кулинарских секција у школе, домаћинство као обавезни а не изборни предмет, укључивање деце у одабир и припрему ужине, увођење дана или недеље здраве хране.

 

ПОСЕТА АГЕНСУ 

      У оквиру планираних активности Клуба родитеља и наставника ОШ "Чибуковачки партизани" , 24. 4. 2019. године,  ученици, родитељи и наставници школе су посетили Специјалну болницу за рехабилитацију "Агенс" у Матарушкој Бањи.

     Ученици су припремили пригодан програм. Директор и особље рехабилитационог центра су почастили децу воћем, слаткишима и сокићима. Дружење је било на обострано задовољство. 

КОНФЕРЕНЦИЈА "РОДИТЕЉИ И НАСТАВНИЦИ" 

      Национална асоцијација родитеља и наставника Србије, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фондације за отворено друштво, организовала је 23. марта 2019. године своју другу конференцију "Родитељи и наставници - корак даље у неговању интеркултуралности и мултикултуралности у образовању". Конференцији су присуствовали и представници наше школе Катарина Здравковић, Ана Милановић и Драгана Ђоковић.

ТРИБИНА "ИНТЕРКУЛТУРАЛНОСТ" 

       У Новом Пазару је 16. 3. 2019. године реализован део пројекта
“Интеркултуралност“, који спроводи Национална асоцијација родитеља и наставника (НАРНС) уз подршку Фондације за отворено друштво.
    Библиотекарка Маријана Марковић из ОШ „ Браћа Вилотијевић“ и учитељица наше школе Драгана Ђоковић, биле су као представници Клуба родитеља и наставника нашег града. Међу домаћинима били су наставници, родитељи и деца. Приказани су филмови, које су снимала деца. Ученици пет школа из Краљева које имају Клуб родитеља и наставника (КРИН), снимали су филм о Новом Пазару и Лесковцу. Док су се спремали за радионице, учили су о тим градовима. Направљен је и плакат, који је поклоњен домаћинима.
     Овом трибином истакнута је потреба да се континуирано ради на освешћивању наставника, родитеља и деце о значају интеркултуралности. Договорене су и активности, које су у плану за реализацију.

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА КЛУБА РОДИТЕЉА И НАСТАВНИКА

     На састанку одржаном у првој половини јанура 2019. године, чланови Клуба родитеља и наставника  донели су одлуку о спровођењу хуманитарне акције на нивоу школе поводом Светосавских дана. Ученици школе су уз помоћ родитеља и разредних старешина прикупили пуно сликовница, бојанки, књига за децу, прибора за цртање и писање. Циљ ове хуманитарне акције био је да се обрадују наши најмлађи суграђани на дечјем одељењу Здравственог центра "Студеница" у Краљеву и да им што брже и креативније прође време на путу ка оздрављењу. Представници Клуба родитеља и наставника наше школе, учитељица Драгана Ђоковић и родитељ Владан Пејовић заједно са неколицином ученика, посетили су 23. јануара 2019. године дечје одељење и уручили дарове деци која су у том тренутку била хоспитализована.

Погледајте прилог о овој акцији...

ОБУКА НАСТАВНИКА ЗА ПИСАЊЕ ПРОЈЕКАТА

     У просторијама НАРНС-а у Београду 15. и 16. децембра 2018. године одржана је дводневна обука "Изградња капацитета образовних институција у Републици Србији за писање пројеката и коришћење потенцијалних извора финансирања за унапређивање квалитета, праведности и ефикасности рада" за чланове Националне асоцијације родитеља и наставника Србије. Ову обуку омогућио је владин Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва/СИПРУ. За успешну реализацију семинара заслужни су предавачи Саша Гламочки и Мирјана Трифуновић Паул, као и представница НАРНС-а Драгана Ђурић. 

Учесници семинара били су и наставници наше школе, Драгана Ђоковић, Драгица Станковић и Драгана Недељковић.

Захваљујемо се заједници Партнерски за образовање, НАРНС.

Атмосфера са радионица

НАЦИОНАЛНА АСОЦИЈАЦИЈА РОДИТЕЉА И НАСТАВНИКА СРБИЈЕ

    Представници Наставничког већа, Савета родитеља као и директорка ОШ "Чибуковачки партизани" Катарина Здравковић, присуствовали су Међународној конференцији у Београду, 20. 10. 2018. године, коју је под покровитељством МПНТР, Фондације за отворено друштво, Србија, Тима за укључивање и УНИЦЕФ-а, организовала Национална асоцијација родитеља и наставника Србије (НАРНС). Циљ присуствовања конференцији јесте унапређивање рада Клуба родитеља и наставника у школи.

 

Међународна конференција

КЛУБ РОДИТЕЉА И НАСТАВНИКА

     ОШ „ЧИБУКОВАЧКИ ПАРТИЗАНИ“  је 2018. године донела одлуку да формира Клуб родитеља и наставника, који ће заједно са Саветом родитеља и школским тимовима радити на обезбеђивању значајнијег и директнијег учешћа родитеља по питањима од интереса за рад школе и образовање ученика, и креирати чврсту сарадњу родитеља и наставника.

     Под покровитељстом Министарства просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ-а програм је прилагођен условима у нашем систему образовања. Клубови родитеља и наставника представљају групе које чине родитељи и наставници заинтересовани да се активније укључе у креирање и реализацију програма који пружају подршку за све учеснике активне у образовном процесу – ученике, родитеље и наставнике. Посебна добит од успостављања Клуба, који окупља и родитеље и наставнике, јесте управо заједнички рад кроз који се унапређује међусобна сарадња и обезбеђује достизање најбољег интереса ученика у процесу образовања, а на питања као што су: унапређивање образовних постигнућа, мотивације за школско учење и остваривање подстицајне и безбедне климе у школи и генерално безбедности деце, превенције насиља, итд.

Опширније о Клубу родитеља и наставника можете прочитати у следећим документима:

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА САВЕТ РОДИТЕЉА ОШ „ЧИБУКОВАЧКИ ПАРТИЗАНИ“

НАЧИН РАДА КЛУБА РОДИТЕЉА И НАСТАВНИКА